www.tombraiderforums.com  

Go Back   www.tombraiderforums.com > Tomb Raider Series > Tomb Raider II

Reply
 
Thread Tools
Old 21-02-21, 11:09   #21
Arsunt
Historian
 
Arsunt's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Russia
Posts: 327
Default

Quote:
Originally Posted by EpicRaider View Post
Is Lara slightly shorter in TR2Main? She looks a bit taller and skinnier in PSX. Is there a way of using the game's original proportions?
TR2Main gives game's original proportions. PS1 proportions depend from your TV propotions, or your PSX emulator proportions, so they are variable for everyone.
__________________
To seek. To learn. To do. (C) Quest for Glory
Arsunt is offline   Reply With Quote
Old 21-02-21, 13:48   #22
EpicRaider
Hobbyist
 
Join Date: Feb 2021
Location: Europe
Posts: 37
Default

Quote:
Originally Posted by Arsunt View Post
TR2Main gives game's original proportions. PS1 proportions depend from your TV propotions, or your PSX emulator proportions, so they are variable for everyone.
Oh... that explains why the menu typeface in TR3 looked so ugly. Apparently duckstation output is widescreen-ready by default. I changed the config and it looks much better now. Thank you again!
EpicRaider is offline   Reply With Quote
Old 21-02-21, 18:28   #23
Kirishima
Explorer
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 566
Default

Quote:
Originally Posted by EpicRaider View Post
Is Lara slightly shorter in TR2Main? She looks a bit taller and skinnier in PSX. Is there a way of using the game's original proportions?
That's an aspect ratio/FOV issue the console versions had that Core never decided to fix since it didn't distort the image too much. Lower resolution mode in TR1 also had that narrow look when played on a 4x3 display, forcing it into its pixel aspect ratio (320x200) causes the display to match the higher resolution settings. My guess is those versions still think they're also displayed in 320x200, regardless of different resolutions.
Kirishima is offline   Reply With Quote
Old 09-03-21, 21:03   #24
HeroBrineR
Hobbyist
 
Join Date: Jun 2014
Location: The Great Pyramid
Posts: 18
Default

I've just installed Tomb Raider II after a long time, and noticed that the audio seems muffled. Is this a common problem, and how do I fix it? I've already installed Arsunt's patch.
HeroBrineR is offline   Reply With Quote
Old 10-03-21, 00:02   #25
laravision
Archaeologist
 
laravision's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Kent, England
Posts: 2,323
Default

Quote:
Originally Posted by HeroBrineR View Post
I've just installed Tomb Raider II after a long time, and noticed that the audio seems muffled. Is this a common problem, and how do I fix it? I've already installed Arsunt's patch.
Can you clarify what exactly you mean by muffled? Some common problems with TR2 audio include tracks looping/repeating, volume adjustment or even tracks refusing to play altogether. These issues can also depend on what audio solution you're using. Arsunt's TR2Main was designed to use PaulD's audio fix by default (audio folder with cdaudio.mp3 and cdaudio.dat), but it can use other solutions as well.
__________________
IronFistLaw75
laravision is offline   Reply With Quote
Old 10-03-21, 07:13   #26
HeroBrineR
Hobbyist
 
Join Date: Jun 2014
Location: The Great Pyramid
Posts: 18
Default

Quote:
Originally Posted by laravision View Post
Can you clarify what exactly you mean by muffled? Some common problems with TR2 audio include tracks looping/repeating, volume adjustment or even tracks refusing to play altogether. These issues can also depend on what audio solution you're using. Arsunt's TR2Main was designed to use PaulD's audio fix by default (audio folder with cdaudio.mp3 and cdaudio.dat), but it can use other solutions as well.
Compared to TR1 and future games, the audio of Lara's movements all seem to be muffled. (Jumping, stepping sounds, gunfire). Furthermore, there is no music playing in the main menu.

I have installed the game on my phone, and all the audio is crisp. I'll attempt to record some footage of the muffled audio on my pc today.
HeroBrineR is offline   Reply With Quote
Old 10-03-21, 14:34   #27
laravision
Archaeologist
 
laravision's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Kent, England
Posts: 2,323
Default

Quote:
Originally Posted by HeroBrineR View Post
Compared to TR1 and future games, the audio of Lara's movements all seem to be muffled. (Jumping, stepping sounds, gunfire). Furthermore, there is no music playing in the main menu.
I have installed the game on my phone, and all the audio is crisp. I'll attempt to record some footage of the muffled audio on my pc today.
Oh, so you're referring to the actual sound effects (main.sfx) being muffled. I'm assuming you're using the original main.sfx file and not an botched modified one? I'm not sure what the issue could be in this case so yeah, a video may help. What is the source of your TR2 installation - Steam, GOG or CD version? As for the music itself not playing, this can depend on a few factors. A screenshot of your game folder contents may also be helpful.
__________________
IronFistLaw75

Last edited by laravision; 10-03-21 at 17:40.
laravision is offline   Reply With Quote
Old 11-03-21, 12:24   #28
HeroBrineR
Hobbyist
 
Join Date: Jun 2014
Location: The Great Pyramid
Posts: 18
Default

Quote:
Originally Posted by laravision View Post
Oh, so you're referring to the actual sound effects (main.sfx) being muffled. I'm assuming you're using the original main.sfx file and not an botched modified one? I'm not sure what the issue could be in this case so yeah, a video may help. What is the source of your TR2 installation - Steam, GOG or CD version? As for the music itself not playing, this can depend on a few factors. A screenshot of your game folder contents may also be helpful.
I got the game from GOG a few years ago, and installed the patch two days ago. I have not tried to run the game before installing the patch, so I have no idea if the problems were there prior to running the patch. Although I do remember opening it once, and hearing the music. But that was a long time ago.


Files in the game folder


Video comparing the ingame audio of TR1, 2, and 3. The audio in TR1 and TR3 are crisp, in TR2 it's muffled. Please excuse the framerate, I am using display capture which is very laggy because my recording software cannot record TR1-5 for some reason.
HeroBrineR is offline   Reply With Quote
Old 11-03-21, 13:01   #29
Defrago
Hobbyist
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 26
Default

Quote:
Originally Posted by HeroBrineR View Post
Video comparing the ingame audio of TR1, 2, and 3. The audio in TR1 and TR3 are crisp, in TR2 it's muffled. Please excuse the framerate, I am using display capture which is very laggy because my recording software cannot record TR1-5 for some reason.
I watched your video and haven't noticed any problem except no sound at the Title. And looks like I see why. TR2Main is based on Steam exe and Steam version has audio folder with files cdaudio.mp3 and cdaudio.dat. It's PaulID solution. There is no folder music with Steam version. Every game on your video sounds exactly as it supposed to be.

Last edited by Defrago; 11-03-21 at 13:08.
Defrago is offline   Reply With Quote
Old 11-03-21, 13:15   #30
Robsters85
Historian
 
Join Date: Apr 2006
Location: UK
Posts: 378
Default

playing tr2 at the mo from steam using 7 64bit but i find it doesnt always launch from steam so sometimes have to select tr.exe from the folder and using widescreen patch working well so far half way through the game
__________________
Tomb Raider II is my all time favourite :D
Robsters85 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT. The time now is 01:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.