www.tombraiderforums.com  

Go Back   www.tombraiderforums.com > Tomb Raider Series > Tomb Raider Underworld

Reply
 
Thread Tools
Old 05-08-21, 05:15   #1
gr00tcake
Student
 
gr00tcake's Avatar
 
Join Date: May 2020
Location: Suduhu Gorge
Posts: 182
Default Fun Fact - Level Skip

Did y'all know that on the PS2 and Wii ports of Underworld, you can bypass the first 3 levels?

Basically when you get to the end of Croft Manor, instead of jumping down to see zip, perform a dive into the fire that's blocking the pathway. It will then let you get into the control room, playing the doppelgänger cutscene and then straight to Southern Mexico.

Not sure if this glitch has been discovered before but I just remembered doing it years ago back when I first got the game. It doesn't work on the next gen ports, probably because they made sure to kill Lara if she crosses the path, but since the PS2 port was rushed I guess they forgot.

I doubt anyone would want to use this trick, seeing as Mediterranean and Thailand are the highlights of the game haha but try it for fun
__________________
Pardon me, if that was just your way of trying the doors for me

Last edited by gr00tcake; 05-08-21 at 05:16.
gr00tcake is offline   Reply With Quote
Old 08-08-21, 15:55   #2
ANoDE
Golden
 
ANoDE's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Austria
Posts: 6,294
Default

I didn't know that swan-diving into the fire was an option, but skipping the first few levels is actually a very common speedrun technique for TR:U. There's actually a category called "No Prologue Skip" for people to use if they don't want to do this trick

https://www.speedrun.com/tru/run/zn19j99m

Afaik, it's also possible on PC - not sure about PS3 and the others though.
__________________
🎶 ~ Help me leave behind some reasons to be missed ~ 🎶
ANoDE is offline   Reply With Quote
Old 09-08-21, 00:17   #3
Frceghst8
Historian
 
Frceghst8's Avatar
 
Join Date: Jul 2021
Posts: 315
Default

@ Grootcake: I wouldn't want to skip the Thailand levels, they're my fav in TR Underworld.
Frceghst8 is offline   Reply With Quote
Old 09-08-21, 10:59   #4
Heartache
Professor
 
Heartache's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 3,334
Default

Also possible on the other versions just a bit harder to do
__________________
Hi, I'm Marissa. I'm super excited to take trf's look to the next level.
Heartache is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT. The time now is 04:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.