www.tombraiderforums.com  

Go Back   www.tombraiderforums.com > Tomb Raider Series > Tomb Raider

Reply
 
Thread Tools
Old 13-03-22, 17:41   #241
nickp364
Explorer
 
nickp364's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: USA
Posts: 904
Default

Quote:
Originally Posted by QinShi View Post
@kirishima

Hey, thank you very much! That works like a charm. Pity that the flac isn't used for the fix_secret_killing_music option, i like having the ability to stop the secret sound from cutting off the music. But if i have to choose, then I rather stick with the cut-offs and cleaner audio samples.
The problem is the way the original game handles music tracks. That's why the fix plays the lower quality sound effect from the level files. It would take some more audio rewriting to play the higher quality track without breaking music tracks.
nickp364 is offline   Reply With Quote
Old 14-03-22, 01:22   #242
mizuno_suisei
Relic Hunter
 
mizuno_suisei's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 6,653
Default

Hey guys! Does tomb1main and ATI require anything extra? (Redistributes even).

I'm running a pretty crappy notebook, that I've never had any form of TR1 on before. Zero issues playing customs with TR2main etc..

I tried to download a custom level series yesterday that is nicely bundled with tomb1main, intrigued to try it out for the first time for its features too but sadly "program is not responding" as a result.
I tried a few compatability fixes and whatnot, but no luck. I even tried a slightly older TR1 custom only packaged with ATI and I get the same result.

Any suggestions would be greatly appreciated
mizuno_suisei is offline   Reply With Quote
Old 14-03-22, 02:32   #243
QinShi
Hobbyist
 
Join Date: Mar 2022
Posts: 5
Default

Quote:
Originally Posted by nickp364 View Post
The problem is the way the original game handles music tracks. That's why the fix plays the lower quality sound effect from the level files. It would take some more audio rewriting to play the higher quality track without breaking music tracks.
I see. Well, that's ok, at least one can turn the fix off and get rid of the issue that way.

There is another thing i noticed while replaying TR1 lately with Tomb1Main i found far more annoying actually. Since this occurs in all versions of Tomb Raider 1, it isn't specific to Tomb1Main but i was hoping it could maybe be fixed in there. Whenever you load a save, it re-activates all the music triggers in the level, leading to music tracks being played again as you leave an area, when they were only supposed to be played once, when you entered. I find this bug to be pretty annoying because there a lot of situations where you enter a room, music plays, you save before the challenge, then reload a couple of times and then get the same song again as you leave the room... kinda ruins the atmosphere for me whenever that happens. I'm surely not the only one that is annoyed by this quirk of the engine.
So i'm wondering whether this behaviour could be "fixed" in Tomb1Main? Would that require a major rewrite of the code?
QinShi is offline   Reply With Quote
Old 14-03-22, 02:38   #244
nickp364
Explorer
 
nickp364's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: USA
Posts: 904
Default

Quote:
Originally Posted by QinShi View Post
I see. Well, that's ok, at least one can turn the fix off and get rid of the issue that way.

There is another thing i noticed while replaying TR1 lately with Tomb1Main i found far more annoying actually. Since this occurs in all versions of Tomb Raider 1, it isn't specific to Tomb1Main but i was hoping it could maybe be fixed in there. Whenever you load a save, it re-activates all the music triggers in the level, leading to music tracks being played again as you leave an area, when they were only supposed to be played once, when you entered. I find this bug to be pretty annoying because there a lot of situations where you enter a room, music plays, you save before the challenge, then reload a couple of times and then get the same song again as you leave the room... kinda ruins the atmosphere for me whenever that happens. I'm surely not the only one that is annoyed by this quirk of the engine.
So i'm wondering whether this behaviour could be "fixed" in Tomb1Main? Would that require a major rewrite of the code?
It's a known issue that's a work in progress.
nickp364 is offline   Reply With Quote
Old 14-03-22, 02:40   #245
nickp364
Explorer
 
nickp364's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: USA
Posts: 904
Default

Quote:
Originally Posted by mizuno_suisei View Post
Hey guys! Does tomb1main and ATI require anything extra? (Redistributes even).

I'm running a pretty crappy notebook, that I've never had any form of TR1 on before. Zero issues playing customs with TR2main etc..

I tried to download a custom level series yesterday that is nicely bundled with tomb1main, intrigued to try it out for the first time for its features too but sadly "program is not responding" as a result.
I tried a few compatability fixes and whatnot, but no luck. I even tried a slightly older TR1 custom only packaged with ATI and I get the same result.

Any suggestions would be greatly appreciated
Depending on how crappy it is, it might not be able to run. TombATI and Tomb1Main use OpenGL. It shouldn't hang if you can't run it though. There should be an error message or it just crashes back to desktop. You can check `Tomb1Main.log` for some debug info and paste it here.
nickp364 is offline   Reply With Quote
Old 14-03-22, 04:17   #246
QinShi
Hobbyist
 
Join Date: Mar 2022
Posts: 5
Default

Quote:
Originally Posted by nickp364 View Post
It's a known issue that's a work in progress.
Well, I'm not surprised. This has probably been talked about on the forum many times. I'm new here, so i don't know what is what yet. But good to know that we might see a fix at some point in the future. Cheers!
QinShi is offline   Reply With Quote
Old 15-03-22, 00:57   #247
mizuno_suisei
Relic Hunter
 
mizuno_suisei's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 6,653
Default

Quote:
Originally Posted by nickp364 View Post
Depending on how crappy it is, it might not be able to run. TombATI and Tomb1Main use OpenGL. It shouldn't hang if you can't run it though. There should be an error message or it just crashes back to desktop. You can check `Tomb1Main.log` for some debug info and paste it here.
What I meant by crappy I guess is, it's not a gaming laptop at all to modern standards, it can only run the classic TR games so far that I've tried I didnt think of opengl! I'll investigate the log file (I must have missed it) and see what it says. The window either flashes open very fast and closes, or I get the generic windows "program is not responding" error. Anyway, thankyou! I will investigate.
mizuno_suisei is offline   Reply With Quote
Old 15-03-22, 02:51   #248
nickp364
Explorer
 
nickp364's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: USA
Posts: 904
Default

Quote:
Originally Posted by mizuno_suisei View Post
What I meant by crappy I guess is, it's not a gaming laptop at all to modern standards, it can only run the classic TR games so far that I've tried I didnt think of opengl! I'll investigate the log file (I must have missed it) and see what it says. The window either flashes open very fast and closes, or I get the generic windows "program is not responding" error. Anyway, thankyou! I will investigate.
Check if you can run TombATI. If you can run that, you should be able to run Tomb1Main.
nickp364 is offline   Reply With Quote
Old 16-03-22, 02:07   #249
mizuno_suisei
Relic Hunter
 
mizuno_suisei's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 6,653
Default

Alright so- just tried three different customs with the following following results for each.

Quote:
Custom with Tomb1main.exe alone.
Error recieved "tomb raider 1 / TombATI enhancing library has stopped working." With prompt to close. Background window shows as full screen and black.

Log file:
../src/gfx/context.c 137 GFX_Context_SetWindowSize Window size: 1024x768
../src/game/random.c 10 Random_SeedControl 35570
../src/game/random.c 22 Random_SeedDraw 34882
../src/gfx/context.c 56 GFX_Context_Attach Attaching to HWND 000D029A
Quote:
Custom with TombATI.exe however, includes a tomb1main.dll file!
Error recieved "tombati.exe has stopped working". With prompt to close. No background window shows.

Log file:
src/main.c 18 DllMain Attached
src/util.c 25 T1MInjectFunc Patching 00401000 to 659817CC
src/util.c 25 T1MInjectFunc Patching 004011A0 to 659819BF
*many many of these injectfunc lines removed by me here as post would get super long*
src/specific/init.c 25 DB_Log StartTombRaider: running game
src/specific/init.c 25 DB_Log Load/start DirectDraw
src/main.c 24 DllMain Detached
Quote:
Custom with TombATI alone- no tomb1main.
No error shows at all. Nothing opens. The loading program cursor flashes for not even half a second, and no log file is generated anywhere it seems.
I hope I may be able to fix this, plenty of TR1 customs I'm yet to try.
Appreciate any help

If it's of any benefit to know, my laptop is Intel GMA 3150 graphics chip and seems to be the latest version drivers.

Last edited by mizuno_suisei; 16-03-22 at 02:14.
mizuno_suisei is offline   Reply With Quote
Old 16-03-22, 04:30   #250
Tremolo
Hobbyist
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 96
Default

Try using dgVoodoo2 along with Tomb1Main.
Tremolo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT. The time now is 16:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.