www.tombraiderforums.com  

Go Back   www.tombraiderforums.com > Tomb Raider Modding > Tomb Raider Modding > XNALara

Reply
 
Thread Tools
Old 05-01-22, 03:49   #1051
XNAaraL
Professor
 
XNAaraL's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The worthwhile problems are the U can really solve, the ones U can really contribute something to
Posts: 3,226
Lightbulb

Quote:
Originally Posted by GFY2013 View Post
Ty for the explanation! And yes, those files are indeed from him -- but if his files are not correct, how come the blender and even the noesis plugin can import those files? Or does it import them incorrectly?
I am sure Noesis plugin cannot import this files ... or cannot import it correct.

Quote:
Originally Posted by GFY2013 View Post
So, from what I gather, I only need to store, the bones' absolute positions? How is the rotation gonna be computed?
Yes, you need only to store the absolute bone positions. The 4 garbage values was intended by him to be a quaternions (Read more)

How to calculate the rotation? Just take a look into the XNALara source code. One axis from the absolute position of the bone to the center of child's ... the other axes perpendicular to it
Quote:
Originally Posted by GFY2013 View Post
Do note though, I don't intend using my converted models in XNA -- I'm just writing an exporter tool for a game so I can open the models in Blender/Unreal Engine.

So is this bone structure correct?
Code:
367
root
-1
0 0 0
Pelvis
0
-0.0000000013 1.140933 0.5734684
L_Thigh
1
0.2004895 1.140933 0.5734683
Mesh:
Code:
BODY
2
15
N:\GR\data\Material\mtd\Chr\C[c8000]_Body.mtd
0
[14 more texture locations and UV values]
1578
0.0918894 1.502372 -0.7651938
0.9527559 0.2755905 0
255 0 0 255
0.2724609 0.5532227
0.5024414 0.1586914
61 80 81 85
Bone: Yes
Mesh: No
__________________
Link removed. - Why ? google, google “Google is your friend!”
XNAaraL is offline   Reply With Quote
Old 07-01-22, 00:08   #1052
Arkham666
Hobbyist
 
Join Date: Jan 2022
Posts: 7
Default

Hey guys I am new to the forum and apparently late to the game when it comes to modding pc games and messing with 3d models. Anywho this might be a really dumb question if so my apologies, but I was just wondering if it was at all possible to us XNALara models in game?
Arkham666 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-22, 03:06   #1053
XNAaraL
Professor
 
XNAaraL's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The worthwhile problems are the U can really solve, the ones U can really contribute something to
Posts: 3,226
Thumbs down no

Quote:
Originally Posted by Arkham666 View Post
Hey guys I am new to the forum and apparently late to the game when it comes to modding pc games and messing with 3d models. Anywho this might be a really dumb question if so my apologies, but I was just wondering if it was at all possible to us XNALara models in game?
Unfortunately, no.
XNALara models are TRU characters.
TRU ingame characters in XNALara works.
XNALara characters ingame TRU, didn't work.
Quote:
Originally Posted by Darkboy91 View Post
Dusan, the author of XNALara, answers the question as follows
Hello,
this is what everyone would love to be able to do but in order to write such a program, we would have to know the full specification of the TRU data format.
Unfortunately, we know enough about the format in order to export data from TRU but not enough to import anything .
Quote:
Originally Posted by Dusan View Post
Hi everyone, this is a program that I've written to allow you all to play around with character models from TRU in realtime.

You DON'T NEED Tomb Raider: Underworld to run this program.
__________________
Link removed. - Why ? google, google “Google is your friend!”

Last edited by XNAaraL; 07-01-22 at 03:14.
XNAaraL is offline   Reply With Quote
Old 09-01-22, 03:41   #1054
Arkham666
Hobbyist
 
Join Date: Jan 2022
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by XNAaraL View Post
Unfortunately, no.
XNALara models are TRU characters.
TRU ingame characters in XNALara works.
XNALara characters ingame TRU, didn't work.
Thank you for explaining that to me. Now I just need to find a guide to learn how to make xnaLara models of my own. Tips, pointers, or advice would be welcomed.
Arkham666 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-22, 09:40   #1055
XNAaraL
Professor
 
XNAaraL's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The worthwhile problems are the U can really solve, the ones U can really contribute something to
Posts: 3,226
Default

Quote:
Originally Posted by Arkham666 View Post
Thank you for explaining that to me. Now I just need to find a guide to learn how to make xnaLara models of my own. Tips, pointers, or advice would be welcomed.
What about
How to port to XNALara/XPS
using Noesis to convert the model to XPS
__________________
Link removed. - Why ? google, google “Google is your friend!”

Last edited by XNAaraL; 09-01-22 at 10:05.
XNAaraL is offline   Reply With Quote
Old 17-01-22, 15:59   #1056
CircusBabysGal
Historian
 
CircusBabysGal's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Sister Location
Posts: 409
Question

Hiiii! So im likeeee a noob when it comes to blender, and I was likeee meaning to port an SFM Model to XNALara, and after hours it like did work! And the model instead of white is fully black, idk if I can fix that after I texture it, I'll have to hope for the best lol, basically, everything works, bones work I've tried it but, there is no root bone, and I'm like sorry if this is a REALLYYYY dumb question, but how do I add a root bone? Ty! Sending hearts and kisses <3 xoxo
__________________
The show will begin momentarily, everyone please stay in your seats.
CircusBabysGal is offline   Reply With Quote
Old 21-01-22, 14:21   #1057
XNAaraL
Professor
 
XNAaraL's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The worthwhile problems are the U can really solve, the ones U can really contribute something to
Posts: 3,226
Exclamation How to add a root bone

Quote:
Originally Posted by CircusBabysGal View Post
Hiiii! So im likeeee a noob when it comes to blender, and I was likeee meaning to port an SFM Model to XNALara, and after hours it like did work! And the model instead of white is fully black, idk if I can fix that after I texture it, I'll have to hope for the best lol, basically, everything works, bones work I've tried it but, there is no root bone, and I'm like sorry if this is a REALLYYYY dumb question, but how do I add a root bone? Ty! Sending hearts and kisses <3 xoxo
How to add "root ground" bone?
https://www.deviantart.com/xnafreak/...-BUG-752061843

How to convert SFM models to "XNALara XPS"?
(without Blender or Noesis)
https://www.deviantart.com/xnafreak/...-RGs-757483527
__________________
Link removed. - Why ? google, google “Google is your friend!”
XNAaraL is offline   Reply With Quote
Old 22-02-22, 19:45   #1058
CircusBabysGal
Historian
 
CircusBabysGal's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Sister Location
Posts: 409
Default

Quote:
Originally Posted by XNAaraL View Post
How to add "root ground" bone?
https://www.deviantart.com/xnafreak/...-BUG-752061843

How to convert SFM models to "XNALara XPS"?
(without Blender or Noesis)
https://www.deviantart.com/xnafreak/...-RGs-757483527
Hai! Tysm for helping me! Though I have a problem! Instead of SMD I have MDL, VVD and VTX files!
__________________
The show will begin momentarily, everyone please stay in your seats.
CircusBabysGal is offline   Reply With Quote
Old 23-02-22, 03:10   #1059
XNAaraL
Professor
 
XNAaraL's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The worthwhile problems are the U can really solve, the ones U can really contribute something to
Posts: 3,226
Thumbs down Convert MDL to SMD with Crowbar

Quote:
Originally Posted by CircusBabysGal View Post
Quote:
Originally Posted by XNAaraL View Post
...

How to convert SFM models to "XNALara XPS"?
(without Blender or Noesis)
https://www.deviantart.com/xnafreak/...-RGs-757483527
Hai! Tysm for helping me! Though I have a problem! Instead of SMD I have MDL, VVD and VTX files!

Crowbar [Source Engine Modding Tool]
I gave you the link to Valve-SMD-to-XPS-converter (Smd2xps). Just read the description or the comments there.

Convert MDL to SMD with:
Crowbar (current version 0.71 ... on the link, version 0.56)

Crowbar [Source Engine Modding Tool]

BTW:
"Right. Do you need" site:catb.org
I'm having problems with ... Right. Do you need ... too
__________________
Link removed. - Why ? google, google “Google is your friend!”

Last edited by XNAaraL; 25-02-22 at 02:30. Reason: Go search it. (The milder version of this is when you are told “Google is your friend!”)
XNAaraL is offline   Reply With Quote
Old 25-02-22, 16:45   #1060
CircusBabysGal
Historian
 
CircusBabysGal's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Sister Location
Posts: 409
Default

Quote:
Originally Posted by XNAaraL View Post

Crowbar [Source Engine Modding Tool]
I gave you the link to Valve-SMD-to-XPS-converter (Smd2xps). Just read the description or the comments there.

Convert MDL to SMD with:
Crowbar (current version 0.71 ... on the link, version 0.56)

Crowbar [Source Engine Modding Tool]

BTW:
"Right. Do you need" site:catb.org
I'm having problems with ... Right. Do you need ... too
No thats all!! Thank you!!!!!!!!!!!!!!!!
__________________
The show will begin momentarily, everyone please stay in your seats.
CircusBabysGal is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT. The time now is 18:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.